Vårvanor för hälsans skull

24 april 2020
Mikael Barani
Vårvanor för hälsans skull

Äntligen har vi kommit fram till den är tiden på året då löpturerna är som bäst. När solen skiner samtidigt som det inte är för varmt så är joggandet en riktig njutning. Vi snackar den perfekta balansen mellan solsken och avkylande väder.
Ju närmare sommaren vi kommer detta svettigare blir det som bekant. Oftast får man passa på att springa direkt på morgonen, när solen står som lägst för att inte gå under i värmen. Men nu under slutet av april och en bit in i maj så är det ren njutning. Att samtidigt lyssna på hur fåglarna kvittrar och träd och buskar blir allt grönare – ja det är riktig lyx det.

Det är också nu man får en ny chans att förverkliga det där nyårslöftet om att leva hälsosammare. I mörkaste januari är det lite svårt att motivera sig. Egentligen borde man ju ha vårlöften istället. Nu har man medvind, bokstavligen och metaforiskt. Allt blir ju som bekant lite lättare när solen ligger på och gör att man känner sig vitalare i både kropp och sinne. Speciellt om man ser till att lägga till lite tillskott så som örtkapslar till sin kost.

Många av oss kommer kanske att ta i för mycket direkt när vi tänker att vi ska kultivera nya vanor. Istället kan det vara klokare att ändra på det tankesättet. Ofta får man till en mer långsiktig hållbarhet om man gör lite men ofta. Det skapar en regelbundenhet som till slut blir en del av ens vanor och rutiner. 
Det är alltså bättre att vara ute 20-30 minuter flera gånger i veckan än att dänga till med en tur på kanske en eller två timmar lite då och då. 
På så sätt överbelaster du inte heller din kropp om du är ovan. Goda vanor byggs upp steg för steg.

Fler nyheter