De fyra årstiderna har alla sin skönhet. Föredrar du att vara inne eller ute? Vilket du än gillar, är det ett som är sant: någon gång måste man stänga dörren bakom sig. Då gäller det att ha det varmt och skönt inne. Annars är det illa ute med hälsan!

Det traditionella elementet ersätts allt oftare med en värmepump. I de flesta miljömedvetna familjer vill man göra sitt för världen. Finns du med på denna lista, kanske du funderar på vilken värmepump du ska installera. Här är din värmepumpsguide.

Tänk resurser, inte pengar

Man kanske känner sig lockad att titta på kostnaden först. Men är den billigaste värmepumpen verkligen det bästa valet? Inte alltid! Varje hem är unikt, med ett unikt läge som måste tas med i räkningen. Och det är läget som är A och O i valet av värmepump.

Det första du måste göra är att undersöka vilka naturliga resurser som finns runt ditt hem. Har du en stor tomt? Eller bor du nära en sjö eller ett berg? Utgå från detta när du gör ditt val.

Olika sorters värmepumpar

Bor du nära en berggrund kan du skatta dig lycklig. Visserligen är bergvärmepumpar bland de dyraste modellerna att köpa och installera. Men de håller i upp till 30 år och ger stadig värme året om. Värmepumpar av andra sorter måste vanligtvis komplementeras med alternativa värmekällor.

Har du en stor tomt? Då kan en jordvärmepump vara något för dig. Bor du nära en sjö som inte fryser till botten på vintern? Sjövattenvärmepumpar tar sin värme från vattnet som omger slangen med brinevätska.

Känner du att du inte har naturliga resurser omkring dig? Glöm inte den allra största och osynliga: luften. Luft har vi alla tillgång till, och tur är det! En luft-luftvärmepump är ett billigt alternativ. Den installeras snabbt och enkelt, var som helst.