Fönster är en viktig del av ett hus, både arkitektoniskt, praktiskt och som ljusinsläpp. Och dagsljus har också en stor inverkan på vårt välbefinnande, det märker vi nog alla, särskilt under vinterhalvåret. Vi tillbringar också en stor del av vår tid inomhus, hemma, i skolan eller på arbetet. Det är bland annat därför det är så viktigt att ha bra fönster.

När man väljer fönster till ett hus eller större byggnad tittar man både på utseende och profil, men också praktiska saker. I Sverige har vi en lång tradition med sidohängda fönster i trä, vilka både är praktiska och utseendemässigt passar mycket av den arkitektur som vi har. 

Sidohängda fönster har en genomtänkt design med enkla linjer vilket gör att de passar lika bra i äldre hus som i mer moderna. Ett sidohängt fönster öppnas också utåt vilket innebär att det blir enkelt att vädra och man slipper rensa saker från fönsterbrädan. 

 

 

Träfönster med aluminiumbeklädnad

Dagens sidohängda fönster tillverkas av trä i bra kvalitet, vilket innebär att de med rätt underhåll säkerligen kan hålla i minst ett sekel. Vill man ha nästintill underhållsfria fönster kan man välja sidohängda fönster som är klädda med aluminium på utsidan, men på insidan behåller man givetvis den genuina träkänslan. 

Det kan låta lite brutalt och kanske inte så vackert med aluminium, men man kan faktiskt få aluminiumbeklädnaden i vilken färg som helst, vilket gör att de sidohängda fönstren ändå smälter in och passar bra till fasaden. 

Bra fönster kostar en hel del men de höjer också värdet på fastigheten. Genom att vända sig till en återförsäljare av sidohängda fönster som är anpassade efter vårt nordiska klimat, får man också ett fönster med lågt u-värde. Det innebär att man även kan räkna hem stora energibesparingar i sänkta uppvärmningskostnader. Här är ett exempel på sådana fönster; https://klarfonster.se/fonster/sidohangda-fonster.