Ett akvarium kan vara både vackert och roligt att ha i sitt hem. Det kan kännas förtrollande att sitta och titta på hur färgglada fiskar lugnt simmar runt i vattnet. Det är också väldigt dekorativt med ett akvarium som har en fin plats i hemmet. Det absolut viktigaste och roligaste är att se till så att fiskarna har det bra och trivs i den vackra miljön. Inför ett akvarieköp kan det därför vara bra att hålla koll på vissa saker. 

Stort är bättre än litet

Först och främst kan det vara bra att köpa ett riktigt stort akvarium trots att man är nybörjare. Ett litet akvarium är ofta billigare och tar upp mindre plats, men det är mycket svårare att få en bra balans på vattnet. Ju mindre akvarium man har desto viktigare är det att göra allting helt rätt. Råkar man till exempel mata lite för mycket i ett litet akvarium så kan det få stora konsekvenser, i ett stort akvarium får det inte lika stor påverkan.

Läs på om fiskarna som ska bo i akvariet

Det är också viktigt att välja fiskar efter de förutsättningar som finns och lära sig hur man tar hand om dem på bästa sätt. Vill man ha olika fiskar i sitt akvarium så är det viktigt att se till att de trivs och fungerar tillsammans och att de inte heller kommer att växa ur akvariet. Alla fiskar har inte samma krav på livsmiljö, vattenkemi, temperatur och foder, därför är det viktigt att para ihop de som faktiskt fungerar tillsammans annars bör man ha de i olika akvarier.

Införskaffa nödvändiga tillbehör 

Det är även viktigt att skaffa rätt utrustning till akvariet. Till exempel är det bra med en doppvärmare som håller jämn temperatur i akvariet, en termometer för att kunna kontrollera att temperaturen är rätt samt ett innerfilter eller ytterfilter som cirkulerar, syresätter och filtrerar vattnet. Hos CRT zoologiska kan man enkelt beställa hem de akvarietillbehör som behövs.