Så går en tandreglering till

21 april 2020
Lily Hansen
Så går en tandreglering till

En oestetisk tandrad gör inte bara att ens leende blir drabbat, det påverkar också ens tandhälsa. Tänder som växer för tätt eller snett kan ge upphov till tandvärk då tänder kan växa in i varandra. Tänder som växer för glest kan göra att matrester samlas i gliporna och ens munhygien blir lidande. En oestetisk tandrad är alltså dåligt ur alla synpunkter och bör därför rättas till. Tandreglering sker vanligtvis genom tandställning och kan ta mellan ett halvt år till två år beroende på hur stor avvikelse ens tänder har. Det första man bör göra är att kontakta en specialist och boka en första konsultation.

 

Innan tandregleringen

Under första mötet så får man först berätta om vad man vill ha hjälp med. Detta följs vanligtvis av att tandspecialisten tar en titt i munnen och sedan utför en gipsmodell och oftast också en röntgen. Sedan tas det ett kort på tandraden för att efter tandregleringen kunna jämföra tandraden innan och efter det färdiga resultatet. Tandreglering har utvecklats snabbt på senare år och idag finns det möjligheter som tidigare inte funnits. Idag finns det exempelvis osynliga tandställningar, för den som inte vill att tandställningen ska synas.

 

 

Under och efter tandregleringen.

När tandställningen har satts på så är det egentligen bara att vänta på att ens tänder ska rättas till. Tid är det essentiella i en tandreglering, men tandställningen kan också ställa till en del besvär som man annars inte är van vid. Tandställningen kan exempelvis samla på sig matrester som är jobbiga att få bort. Ofta är detta dock inget problem om man har en pedagogisk och noggrann tandspecialist. Då har ofta ens frågetecken redan rätats ut innan de ens hunnit uppkomma. Efter att behandlingen är klar får man oftast en retentionstandställning, som är en på- och avtagbar genomskinlig tandställning som ser till att tänderna inte växer tillbaka.

 

Fler nyheter