Pumpservice i Gävle hjälper livsmedelsindustrin

28 juni 2022
william eriksson

editorial

Att arbeta med stora volymer partikelformiga material, till exempel pulver, är inte enkelt. Det finns framför allt ett par tre saker som kan ställa till det. Den första är risken för dammexplosion. Den är olika stor beroende på vilket material det handlar om. Pulverformiga livsmedel utgör extra stor risk, eftersom de ofta är rika på energi.

Den andra saken är fördelning av partikelstorlek. Den som någon gång har skakat ett fat med frukostflingor märker att de små trasiga bitarna hamnar längst ner, medan de större bitarna hamnar överst. Det kanske inte är hela världen hemma vid frukostbordet, men för de som ska fylla paketen kan det bli ett större problem. Risken är att vissa paket endast kommer att innehålla småskräp. 

Den tredje saken som man särskilt behöver fundera på när man ska hantera pulvermaterial är hur man bäst förflyttar pulvret i anläggningen man har. De flesta pumpar klarar nämligen inte sådana material.

 

pumpservice - pumpar Gävle

 

Pulverpumpen är dammfri

Det finns dock en sorts pump som den som har en livsmedelsindustri med pulverformiga råvaror lämpligen kan använda sig av: pulverpumpen. Sådana kan hittas på till exempel https://www.pump-pyrolysteknik.se/pumpservice-gavle/

Pulverpumpar är oftast utformades som membranpumpar. Pumpen innehåller flexibla membran som trycks fram och tillbaka så att det skapas ett pulserande flöde. Det är en typ av pump som hör till gruppen deplacementpumpar. Materialet som ska pumpas flyttas rent fysiskt genom att membranet trycker fram det.  

Pulverpumpar arbetar snabbt och rent. Det är mycket positivt eftersom det ger en ren och dammfri miljö för personalen och även minskar risken för dammexplosion. Pumphuset kan vara utformat i till exempel aluminium eller syrafast rostfritt stål, vilket är lämpligt just inom livsmedelsindustrin.

Membranen kan naturligtvis bytas vid behov. När det är dags ringer man pumpservice i Gävle så ordnar de det. Med den typ av nyutvecklade membran som finns behöver det dock inte göras särskilt ofta.

Fler nyheter