Pallkragen – en smart lösning i trädgården

13 december 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

Att odla egna grönsaker och blommor i trädgården har blivit allt mer populärt de senaste åren. Men har du ont om utrymme eller vill undvika att böja dig ner så mycket, kan en pallkrage vara den perfekta lösningen för dig.

Fördelar med en pallkrage

1. Bättre ergonomi för dig och växterna

Att odla i en pallkrage innebär mindre arbete för rygg och knän eftersom du slipper böja dig ner så mycket. Det blir även lättare för plantorna att växa eftersom jorden i en pallkrage håller bättre på fukt och näring.

2. Enkel montering och hantering

En pallkrage är enkel att montera ihop genom att skruva fast delarna i varandra. När det är dags att flytta på eller förvara kragen så går det lika smidigt att demontera den och möblerna behöver inte oroa sig för att det tar upp för mycket utrymme.

Pallkrage

3. Flexibilitet i odlingen

En pallkrage ger dig stor flexibilitet i vad du vill odla och var i trädgården du vill ha din odling. Pallkragar kan både stå på gräsmattan, balkonger, uteplatsen eller på en cementyta. Tänk på att välja en plats som ger tillräckligt med sol och där din odling inte utsätts för stark vind.

Att tänka på när du odlar i en pallkrage

Att odla i en pallkrage skiljer sig något från att odla i trädgårdsland eller krukor. Här är några saker att tänka på för en bra skötsel:

Välj rätt jord

Jordens innehåll är viktigt för en bra skötsel av växterna. Köp en jord som passar till de plantor du vill odla och gärna en som innehåller organiskt material och näring.

Vattna regelbundet

Din pallkrage kommer inte att behöva vattnas lika ofta som om du skulle odla i vanliga krukor, men det blir fortfarande regelbundet vattenbehov. Använd en vattenspridare och se till att vattnet når ner till rötterna.

Följ växternas skötselråd

För att växterna ska trivas i din pallkrage är det viktigt att du följer deras skötselråd. Se till att de har tillräckligt med ljus och näring, och rensa bort eventuella angripna blad så snart du upptäcker dem.

Fler nyheter