Den som fruktade för en vinter utan snö har nu fått sitt lystmäte. På sina håll, även längre ned i landet, kan det till och med vara svårt att öppna upp sin altandörr på grund av att tätt packad snö.

Detta är dock en mindre huvudvärk när man tänker på hur mycket glädje som folk får av att äntligen kunna få åka pulka och skidor ute i backar, skog och mark. 

Skogspromenad i snön

För det är trots allt inte någon riktig vinter om den inte också är vit. När man står där vid sjön och blickar ut över isen så tänds det något djupt till liv inom oss nordbor. Att se kontrasten mellan en klarblå himmel, en mörk skogslinje och den vita marken… Det är något som rör om något fundamentalt i våra själar. 

Detta är trots allt landskapet som formade våra förfäder. De fick arbeta hårt för att överleva och de har arbetat hårt för att vi idag ska kunna leva ett mer bekvämt liv än vad de gjorde.

Passa därför på och njut av vintern medan den ändå är vit. Ta med dig lite matsäck och tänd en eld ute i skogen. Detta är tiden på året då det förvisso är svårt att hitta ved (om man inte tar med sig den förstås) men som det också är säkrast när det kommer till att elda.

I dessa tider så spelar just skog och mark även en speciell roll i våra liv. Det är en plats där vi kan umgås och träffas på ett fritt sätt samtidigt som vi såklart får se till att respektera de rådande restriktioner som finns gällande pandemin. Kanske kan vi finna något nytt, något stärkande, just på grund av att tiderna är som de är? Vi kan garanterat finna svaret på den frågan ute i skogen.