Vill man att ens favoritplagg ska hålla länge så är det viktigt att vårda det väl. Tar man inte hand om plaggen på rätt sätt kan deras livslängd bli betydligt kortare, vissa gånger håller de inte mer än en tvätt. Det som avgör plaggets livslängd är när man använder plagget, hur man förvarar det och framförallt hur man tvättar det. 

Använd plagg på rätt sätt

Det är kanske ganska självklart men vad man gör i plagget påverkar hur bra det håller. Det finns plagg som är mer ömtåliga än andra och bör därför användas då de inte utsätts för påfrestningar. Det är därför bra att ha speciella plagg som är avsedda för till exempel utomhusaktiviteter, träning, hushållssysslor och så vidare. Då kan de ömtåliga plaggen sparas till lite mer speciella tillfällen och håller därmed längre. 

Förvara plaggen på rätt sätt

Vissa plagg spelar det ingen roll om man hänger eller lägger i garderoben, medans andra kan påverkas mycket beroende på hur man väljer att förvara dem. Till exempel så mår kavajer, skjortor och blusar bra av att hänga. Stickade tjocktröjor däremot kan töjas ut om de hänger och bör därför vikas och förvaras på hylla eller i en låda istället. Något som är viktigt rörande alla sorters plagg är att alltid se till att de är helt torra efter en tvätt innan de får ta plats i garderoben.

Kemtvätta plagg som kräver det

Det mest grundläggande för att plaggen ska hålla är att följa tvättanvisningarna som finns på tvättlappen. Tvätta i de grader som står och torktumla endast om kläderna klarar det i rätt temperatur. Står det att plagget kräver kemtvätt så bör man alltid följa det rådet, annars kan materialet bli förstört efter första tvätten. På Eriksbergstvätten kemtvättar de kläder och textilier med expertis så att de blir rena och fina på nolltid. All tvätt omhändertas dessutom med omsorg av miljön.