Kampen som krydda när man har fångat fisk med flugspö i Göteborg

08 juli 2021
Mikael Barani

Det råder inte någon brådska när man står med fiskespöt i handen. Från och med nu blir livet något av en meditation med inslag av action – när man får napp. Det är detta som är charmen med att fiska, det innehåller både strategi, stillhet och stunder av små adrenalinknuffar.

Fisket kopplar oss också samman med våra förfäder, en tid då fiske faktiskt var en viktig del av att få mat på bordet. Nu lever vi sedan länge i bekvämlighet bortom samma förfäders vildaste drömmar – men samtidigt har vi kanske gått miste om något, en frihet som fisket ändå påminner oss om?

För är det inte så att man känner en viss stolthet i kroppen när man tillagar den där firren som man har fångat själv?

Det brukar ju sägas att hunger är den bästa kryddan. Frågan är om inte kampen att fånga något själv också får måltiden att smaka bättre. I varje fall känns det så när man sitter över öppen eld och ser hur dagens fångst tillagas.
Här fungerar även förväntan som en smakförhöjare.

För även om det är bekvämt att ta sig till affären för att handla så går vi miste om något grundläggande: att själva få sätta mat på bordet. Visst är det skönt att pengar kan köpa det mesta men den känsla som man får av att stå sida vid sida med några vänner, tillsammans med flugspön i Göteborg och områdets fiskevatten, den går inte att betala för.
Inte heller den ro som kunskapen av självförsörjande ger. Även om det ”bara” handlar om en firre då och då.

För den senaste tidens hackerattack mot matvarukedjor och andra verksamheter visade ändå hur känsligt vårt moderna samhälle är. Det räcker med att knuffa runt lite ettor och nollor på en skärm för att det plötsligt inte ska gå att handla mat.

Se därför till att alltid ha lite på lager därhemma. Både i form av faktisk mat och kunskaper kring hur du fångar fisk.

Fler nyheter