Vilken lycka det är att komma in i restaurangen för att inta årets första julbord. Förväntningarna alltid lika höga. Man kan nästan känna smaken av favoriterna på tungan redan innan det är dags. Det finns säkert lika många sätt att ta sig an julbordet som det finns människor. Trots att man oftast har en plan brukar den falla platt redan vid första tallriken. 

Allt ser bara så himla gott ut. Det viktigaste här är nog ändå att ha riktigt gott om tid. Allt för att kunna njuta av all den goda maten, men ändå ha plats för efterrätt och godis.

 

Spännande förändringar

För inte alltför länge sedan var det näst intill helgerån att ändra något på julbordet. Oavsett hur många man var skulle allt finnas med, vilket i de flesta hem fortfarande idag leder till att julmaten räcker nästan ända fram till nyår. Men många har ändå hängt med i trenderna och  både bytt ut och tagit bort. 

Något som man inte ens hört talas om förr var vegokorv på växtprotein och julskinka gjord på kålrot. Vårt numera mångkulturella samhälle bjuder på julmat från när och fjärran.  Har man tur möts man av mexikansk tamale, fisk från Italien eller sniglar från Frankrike. Eller varför inte spännande dofter och smaker från orienten. 

 

Julgodis

Julgodis kommer idag i alla olika former och smaker. För cirka hundrafemtio år sedan var det vanligaste faktiskt äpplen och hasselnötter. Äpplena var vinteräpplen som klarade sig länge och hasselnötter kunde man plocka själv. Senare kom gottebordet med kanderade frukter och marsipan. 

De populära smällkaramellerna kom på 1870-talet. De serverades dock inte på julbordet utan hängdes i julgranen för att smällas vid julgransplundringen. Därefter fick man väl smaka av kristyrbitar som låg inuti.

Oavsett om du kommer att avnjuta ditt första julbord i Simrishamn eller någon annanstans önskas dig en smaklig måltid.