Avsättning till tjänstepension – vad innebär det egentligen?

15 maj 2023
Maja Bergman Lindberg

Att avsätta pengar till en tjänstepension är ett viktigt beslut för alla som vill ha en tryggare ekonomisk framtid. Men vad innebär det egentligen att göra en avsättning till tjänstepension? Hur kan man se till att man gör en klok investering som ger avkastning på sikt? Här går vi igenom vad du behöver veta om avsättningar till tjänstepension.

Vad är en tjänstepension?

En tjänstepension är en pension som betalas ut av arbetsgivaren istället för av staten. Detta innebär att du som arbetstagare kan få en högre pension än vad du skulle ha fått om du enbart hade förlitat dig på den allmänna pensionen. En avsättning till tjänstepension innebär att en del av din lön går till att investeras i en pension som är knuten till din arbetsplats. Detta innebär att du inte bara får en högre pension, utan att du också slipper ta ansvar för att investera pengar själv. Istället sköter arbetsgivaren detta åt dig.

avsättning till tjänstepension

Hur mycket ska man avsätta till tjänstepension?

Det är vanligtvis arbetsgivaren som bestämmer hur mycket som ska avsättas till tjänstepensionen, men det är viktigt att du som arbetstagare är medveten om hur stor denna avsättning är. En tumregel är att man bör avsätta minst 45 % av sin lön till tjänstepensionen. Om du känner att du vill spara mer än så, så finns det ofta möjligheter att göra extra avsättningar till din tjänstepension eller till en enskild pensionssparprodukt.

Vilken typ av tjänstepension ska man välja?

Det finns olika typer av tjänstepensioner att välja mellan, till exempel traditionell tjänstepension, individuell tjänstepension eller ålderspension. Det är viktigt att du förstår skillnaderna mellan dessa olika alternativ, och att du tar dig tid att tänka igenom vad som är viktigt för just dig. En traditionell tjänstepension innebär att pengarna du avsätter investeras av arbetsgivaren i olika typer av fonder eller annan värdetillväxt. En individuell tjänstepension innebär att du själv väljer hur pengarna ska investeras, medan en ålderspension betalas ut som en livränta vid en viss ålder.

Sammanfattning

Avsättning till tjänstepension är ett viktigt beslut för alla som vill ha en tryggare ekonomisk framtid. Genom att avsätta en del av din lön till en tjänstepension så får du en högre pension än vad du skulle ha fått om du enbart hade förlitat dig på den allmänna pensionen. Det är viktigt att du förstår hur mycket som avsätts till din tjänstepension, vilken typ av tjänstepension du har och vilka investeringar som görs. Genom att ta kontroll över din pension redan idag så kan du vara säker på att du har en trygg och stabil ekonomisk framtid att se fram emot.

Fler nyheter