Upplevelser som bildar församlingar i Hudiksvall

20 maj 2021
Lily Hansen

Somliga erfarenheter i livet går inte att sätta ett pris på. Ett exempel på en sådan är att få komma upp till Norrland, luta sig tillbaka och ta ett stort andetag av frisk, norrländsk luft. Du sluter ögonen och andas ut igen. Du står i skärgården i Hudiksvall. Framför dig ser du ett stort blått hav. 

Det du ser är ändå bara en bråkdel av stora Bottniska viken. Det här är ett klockrent exempel på en händelse som gör att du känner dig som en liten del av någonting större. Tack vare Hudiksvall. 

Ett leende spricker upp på dina läppar. “Just det, jag hade glömt den här känslan”, tänker du. Det här är varför du bestämde dig för att återvända till Hudiksvall och en påminnelse om att du aldrig borde ha flyttat härifrån. Den norrländska luften är friskare än annan luft. Även om det inte går att bevisa så är du övertygad om att det är så. Det känns i varje andetag du tar.  

 

 

En unik plats på jorden

Du skulle kunna stå i hamnen i Hudiksvall i all evighet och bara titta på när båtarna lägger till. Känna den friska vinden i håret och höra på måsarnas eviga rop om omkringliggande rester från människor som suttit och fikat. Känslan av att kunna sätta sig ned i hamnen och dingla med benen från bryggan är frihet på riktigt. Det är att jämföra med en religiös upplevelse som skulle kunna bilda egna församlingar i Hudiksvall.

Här ska du bo. Det finns ingenting att diskutera. Uppenbarelsen som når dig när du sitter där vid vattnet är att du verkligen har hittat hem. Norrland är en fantastisk och unik plats i världen. Hudiksvall följer samma norrländska spår i upplevelserna som staden erbjuder. Men det borde du egentligen ha vetat redan innan du satte dig och dinglade med benen i hamnen. 

Fler nyheter